Rusya’dan sonra dünyanın en büyük 2. toprak alanına sahip ülkesi olan Kanada, birçok farklı iklimi ve fiziki özelliği topraklarında saklıyor. Kanada’nın fiziki özellikleri oldukça sık merak edilmektedir.

Kanada’nın Eyaletleri Ve Bölgeleri

Kanada’nın demokratik devleti, Amerika Birleşik Devletleri ile benzer bir gelişimsel tarih ve ekonomik durumu paylaşmaktadır. 2011 itibariyle, Kanada’nın nüfusu otuz dört milyonun (2011) biraz üzerindedir ve bu Kaliforniya’nın nüfusundan daha azdır. Kanada, Amerika Birleşik Devletleri’nden daha büyüktür ve onu dünyanın en büyük ikinci ülkesi yapmaktadır. Bununla birlikte, nispeten küçük bir nüfus için bu geniş bölgeye rağmen, Kanadalıların yüzde 90’ından fazlası ABD sınırının 150 mil içinde yaşıyor.

Kuzey Kanada, Kanada’nın ekümeninin bir parçası sayılmaz veya kalıcı insan yerleşimi için yaşanabilir bölgedir. Yalnızca güney ve doğu Kanada’da dar bir bölge, tarımsal üretime ve yaygın yerleşimlere uygun iklime ve fiziki coğrafyaya sahiptir. Dahası, Kanada’nın ekonomisi Amerika Birleşik Devletleri’ninkine o kadar yakından bağlı ki, insanların ABD sınırına yakın yaşaması mantıklıdır.

Nüfus Eyalet Başkent
Maritime Provinces of the east 2.3 million Newfoundland St. Johns
Nova Scotia Halifax
New Brunswick Fredericton
Prince Edward Island Charlottetown
French Canada 7.9 million Quebec Quebec (City)
South Canada 13.2 million Ontario Toronto
Prairie Provinces 6.0 million Manitoba Winnipeg
Saskatchewan Regina
Alberta Edmonton
Pacific Canada 4.5 million British Columbia Victoria
Territories About 110,000 Yukon Whitehorse
Northwest Territories Yellowknife
Nunavut Iqaluit

Kanada’nın Fiziki Özellikleri

Kanada’nın fiziki özellikleri oldukça büyüleyicidir. Ontario, toplamın yaklaşık yüzde 39’u ile Kanada’nın herhangi bir eyaletinin en büyük nüfusuna sahiptir. Ağırlıklı olarak Fransızca konuşulan eyalet olan Quebec, yaklaşık yüzde 23’e ev sahipliği yapıyor. Hemen hemen herkes Rocky Dağları’nın batısında, Britanya Kolombiyası’nda yaşıyor (yüzde 13); kırlarda (yüzde 18); veya Atlantik kıyısı boyunca (yüzde 7). Kanada’nın uzak kuzeyindeki geniş açık alanlar, nüfusun yalnızca üçte biri tarafından kullanılmaktadır.

Ülkenin en verimli ve yoğun yerleşimli kısmı doğudaki Büyük Göller-Saint Lawrence Nehri Vadisi’dir, ve bu bölge Avrupalıların ilk yerleştiği bölge olma özelliğini taşır. Kuzeyindeki geniş Kanada Kalkanı, az topraklı, minerallerce zengin, çokça göl ve nehre sahip, son Buzul Çağı’nda aşınmış kayalık bir alandır, ve Hudson Körfezi’ni çevreler.

Dünyadaki tüm göllerin %60’ı Kanada’dadır. Kanada Kalkanı Atlas okyanusu kıyısında Labrador’a kadar uzanır, ve Newfoundland eyaletinin anakara kısmı Labrador’dur. Newfoundland adası Kanada’nın en doğudaki ucudur, ve dünyanın en büyük halici olan Saint Lawrence Körfezi’nin ağzındadır. New Brunswick ve Nova Scotia, dünyanın en büyük gelgitlerinin gözlemlendiği Fundy Körfezi ile bölünmüştür. Ontario’nun batısındaki geniş, düzlük Kanada Bozkırları, Alberta ve British Columbia eyaletlerini ayıran Rocky Mountains sıradağlarına kadar uzanır.

Güney British Columbia’nın iklimi ılımandır, ve kışları ülkenin kalan kısmından çok daha yumuşak geçer. Kuzey Kanada bitki örtüsü kozalaklı ormanlardan tundralara ve en kuzeydeki Arktik kıraçlarına kadar değişkenlik gösterir. Kuzey Kanada anakarası, dünyadaki en büyük adalarından bazılarını içeren engin takımadalar ile kuşatılmıştır.

Kışları ülkenin büyük bölümünde çok sert geçer, sıcaklık -30°C – -40°C ‘ye kadar düşebilir (British Columbia bilinen bir istisnadır). Ancak, yazlar ılıktan gayet sıcağa kadar değişir, Montreal’de 30°C üstüne çıkarken Nunavut’ta 15°C civarında seyreder. Ülkede dört değişik mevsim de yaşanabilir.