Sıkça Sorulan Sorular

1-Kanada’da Oturum Vizesi nedir?

 Kanada’da Oturum Vizesi kişiye Kanada’da herhangi yerde yasal olarak yaşama ve çalışma izni verir. Ayrıca Kanada’daki sağlık, eğitim gibi birçok sosyal programlara katılma hakkı verir.

 2-Kanada’ya göçmenlik için kimler başvurabilir ?

 Profesyonel iş geçmişi olan ve eğitim düzeyi kabul edilebilir olan herkes göçmenlik için başvuruda bulunabilir.

 3-Başvurumdan kimler faydalanabilir ?

 Eğer evli iseniz formda belirli yerleri doldurduğunuzda eşiniz ve yine varsa çocuklarınız bu başvurudan yararlanabilmektedir. 18 yaş ve üzerinde olan herkes ayrı form doldurmak zorundadırlar.

 4-Pasaport veya seyehat belgesine ihtiyacım varmı ?

 Şüphesizki evet. Eğer pasaportunuz yoksa bir pasaport almanız gerekmektedir. Pasaportunuzu bağlı bulunduğunuz Emniyet Müdürlüklerinden bir dilekçe ile başvuruda bulunabilirsiniz. Daha detaylı bilgi almak için Istanbul Emniyet Müdürlüğü web sayfanı ziyaret ediniz. Eğer pasaporunuzun geçerlilik tarihi yakında sona eriyorsa pasaportunuzun geçerlilik süresini yenilettiriniz.

 5-Göçmenlik başvurusu ne kadar zamanda sonuçlanır.

 Profesyonel danışmanlık alarak başvurduğunuz takdirde ortalama 24 ay ile 36 ay arasında sonuçlanmaktadır.  Ancak bu süreç bazı başvurularda, özellikle de bilinçsiz ve iyi hazırlanılmamış başvurularda, 4 yıla kadar uzayabilmektedir. Başvurunuzun işlem süresinin ne olacağını size kimse garanti edemez. İnsiyatif tamamen konsolosluk yetkililerinin ve diğer yetkili mercilerin elindedir.

 6-Vize alma garantisi varmıdır? 

Eğer herhangi bir kişi ya da kuruluş size vize garantisi veriyorsa, dolandırılıyorsunuz demektir. Vize işlemlerinin sonucuna kimse müdahale edemez.

 7-Başvuru yapmamın bana maliyeti ne olacak?

 Başvurunuzun maliyetini tek temel unsur oluşturur.

 – Başvuru resmi harç ve pulları 

 8-Ben veya diğer aile bireyleri görüşmeye çağrılacak mı ?

 Bu tamamen visa görevlisinin kararına kalmış bir durumdur. Eğer visa görevlisi sizinle veya uygun gördüğü kişiyle görüşmek isterse sizinle irtibat kuracaktır.

 9-İş bulma konusunda yardımcı olunacak mı ?

 Kanada göçmenliğine başvuran adayların, göçmenlik işlemlerinden çok daha fazla endişelendiren şey iş aramaktır. Ancak bu planlı bir biçimde profesyonel olarak yapıldığında pek de zor olmayan bir aşamadır.

10-Kanada da mesleğimi icra edebilir miyim ? 

Kanada da 20 % oranında meslek grupları izin ve sertifika koruması altındadır. Örneğin hemşirelik, öğretmenlik, mühendislik gibi. Bunlar veya bunlara benzer meslek grubunda iseniz Kanada’da çalışabilmek için yeterlilik belgesine ihtiyacınız olacaktır. Bu belgeleri alabilmek için bazı sınavlara girmeniz gerekebilir. Unutmayınızki bu sınavlar ve belgeler ücretsiz değildir.

 11-Kanada göçmenlik işlemleri için sağlık raporuna ihtiyacım varmı ? 

Göçmen olarak gidebilmek için 18 yaş ve üzerinde olan bütün başvuru sahipleri bir sağlık kontrolünden geçmek zorundadır. Bu rapor sizlerin daha önce almış olduğunuz raporlar olmayacaktır. Visa servisinin Türkiye içinde anlaşmalı olduğu doktor ve hastanelerden belirli bir form ile alınabilmektedir. Alınan bu sağlık raporunun geçerlilik süresi ise 1 yıldır. 

12-Vize işlemleri sonuçlandığında geçerlilik süresi nedir ?

 En yakın ihtimalle pasaportunuzun geçerlilik süresi ile ve alınmış olan sağlık raporu ile sınırlıdır. Sağlık raporunun geçerlilik süresi 12 ay olduğuna göre en fazla sağlık raporunun son geçerlilik tarihi ile sınırlıdır.Bu süre içinde eğer Kanada’ya giriş yapmadığınız takdirde işlemlere en baştan başlamanız gerekmektedir.

 13-Başvurum kabul edildiğinde Kanada ya ne sıklıkla giriş-çıkış yapabilirim?

 Başvurunuz kabul edildikten sonra 1 yıl (12 ay) içinde 6 aydan fazla olmamak kaydıyla defalarca giriş ve çıkış yapabilirsiniz. Eğer 6 ay dan fazla kalırsanız “Tekrar giriş İzini’ adı verilen bir form dolurarak giriş yapabilirsiniz

 Yani giriş işlemini yaptıktan sonra en azından 5 ay için geri dönebilir ve buradaki yarım kalan işleriniz tamamlayabilirsiniz.

 14-Göçmenlik haklarım nelerdir ?

 Kanada da vatandaşlık hakkını elde edinceye kadar seçme ve seçilme hakkınız yoktur.

Çalışma eve oturma hakkına sahipsiniz.

Normal bir Kanadalı gibi bütün yasal sorumluluklara sahipsiniz. Örneğin vergi ödemek ve diğer kanunlara uymak gibi.

Eğer herhangi bir ciddi suça karıştığınız takdirde sınırdışı edilirsiniz.

Sahip olduğunuz visa Kanada vatandaşı oluncaya kadar geçerlidir. Ancak visa sahibi ülkesine geri döner ve orada yaşamaya devam ederse yasal visa hakkınızı kaybedersiniz. 

15-Kanada’nın her eyaleti kendi göçmen seçme kriter ve prosedürlerine sahip midir?

 Kanada Göç Bakanı göç sorumluluklarını paylaşmak için eyaletler ve bölgelerle bir çok anlaşmalar yapmıştır.

Örneğin, Quebec eyaleti, tek Fransız kültürüyle, kendi göç politikalarına, seçim kriterlerine ve süreçlerine sahiptir. Eğer Quebec’i Kanada’daki eviniz yapmak istiyorsanız, Quebec seçim kriterlerini karşılamanız gerekmektedir.

British Columbia ile yapılan anlaşma bu eyalete yerleşme hizmetleri için fon ve sorumluluk, planlamada söz hakkı ve ticari göçmenlerin oraya çekilmesine anlaşma sağlar.

Saskatchewan, Manitoba, New Brunswick, Newfoundland ve Alberta belirli iş piyasası açığını kapatmayı sağlayan az sayıda göçmeni seçme hakkı veren Eyalet Adayları anlaşmasını imzaladı. Manitoba yerleşim hizmetlerinin dağıtımı konusunda da bir anlaşmaya vardı.

Diğer eyaletler de anlaşma ve uzlaşmalara sahiptir. Federal – yerel çalışma grupları göçmen konularını tartışmak için düzenli olarak bir araya gelmektedir.

 16-Göçmenlik başvuru yaparken yabancı dil seviyesi önemli midir? 

Evet.  Kanada göçmenlik başvurusunda yabancı dil bilginiz önemli bir kriter olarak puanlamaya katılmaktadır. Tercihen İngilizce ya da Fransızca dillerinden birini iyi derecede konuşabiliyor olmalısınız. Bir dili konuşabiliyor iken diğerini de temel düzeyde de olsa konuşabiliyor olmak size avantaj sağlayacaktır. Bize yapılan başvurularda puanlama kriterlerinde dil seviye nedeni ile başarısız olabilecek adaylarımızın, işlemlerinin başlaması ile birlikte hemen dil eğitimine başlamalarını tavsiye ediyoruz. Başvuru tarihinden itibaren dil öğrenmek için yeterli zamanınız olacaktır. Dil seviyenizin IELTS (İngilizce için) ya da TEF (Fransızca İçin) belgeleri ile ispatlanması başvurunuzun değerlendirilmesinde ve kabulünde işinizi çok kolaylaştıracaktır. 

17-Kendim başvuru yapabilir miyim?

 Evet. Dilerseniz başvuru işlemlerinizi kendiniz de yapabilirsiniz. Ancak oldukça uzun ve deneyim gerektiren bir süreç olan Kanada göçmenlik başvurusunda yapacak olduğunuz ufak hatalar bile sürecin çok daha uzamasına ya da olumsuz sonuçlanmasına neden olacaktır. Bu yüzden profesyonelk bir danışmanlık hizmeti almak hem sürecin kısalması hem de olumlu sonuç alma şansınızın artması açısından size avantaj sağlayacaktır.

 18-Bağımlılarım Kanada’da oturum vizesi başvuruma dahil olabilirler mi?

 Evet, eşiniz ve 22 yaş altındaki çocuklarınız Kanada’da oturum vizesi başvurunuza dahil olabilirler. 22 yaş altındaki çocuklarınız tam zamanlı öğrenci ve hala size bağlı olduklarını gösterirlerse bağımlılarınız olarak kabul edilebilir.

 19-Kanada’ya yalnız göç edip bağımlılarım ileri bir tarihte peşimden gelse olur mu?

 Evet, bağımlılarınız size katılmadan önce siz Kanada’ya yerleşebilirsiniz. Fakat bağımlılarınız vizenizde belirtilen son tarihten önce Kanada’ya varmalıdır.

 20-Kanada’da oturum vizesini bir kez aldıktan sonra uzatabilir miyiz?

 Hayır, günü geçen oturum vizeleri hiçbir koşul altında uzatılamaz.

 21-Ailem ve benim geçerli pasaportlara ihtiyacı var mı?

 Evet, siz ve aileniz Kanada’da sürekli oturum iznini elde etmek için geçerli uluslararası pasaporta sahip olmalısınız.

 22-Kanada’da oturum statüsünü korumak için herhangi bir koşulu yerine getirmem gerekli mi?

 Evet, Kanada’da oturum statüsünü korumak için her beş yıllık sürenin en az iki yılını Kanada’da geçirmek zorundasınız.

 23-Ben kanada vatandaşlığına ne zaman uygun olacağım?

 Kanada vatandaşlığına, başvurunuzdan önceki 4 yıldan en az 3 yıl fiziksel olarak Kanada’da bulunduktan sonra başvurabilirsiniz. Kanada çifte vatandaşlığı kabul ettiği için kendi ülke vatandaşlığınızı da koruyabilirsiniz.

 24-Kanada’da oturum vizesi başvurusu ne kadar sürer?

 Ortalama değerlendirme süreci Kanada Elçiliğine göre değişir. Kanada’da oturum vizesi başvuru değerlendirmesi uygun bir şekilde Kanada Elçiliğine teslim edildikten sonra 12-24 ay sürebilir.

 25-Bağımlılarım ve ben sağlık taramasına girecek miyiz? 

Evet, siz ve bağımlılarınız Kanada Elçiliği tarafından belirlenen bir doktor tarafından sağlık taramasına alınırsınız.

 26-Nitelikli Çalışan kategorisinde resmi başvuru ücretleri nelerdir?

 Başvuru işlem ücreti  550 CAD dır. Bu ücreti eğer varsa eşiniz, partneriniz ve 22 yaşın dan büyük bağımlı çocuklarınız için de ödemeniz gerekmektedir.  22 yaş altındaki çocuklarınız için ise 150 CAD başvuru ücreti vardır. Bu ücretleri ilk başvuru anında ödemeniz gerekmektedir.Bu ücretler başvurunuzun kabul edilmemesi durumunda geri ödenmeyecektir.

Göçmenlik başvurunuzun onaylanması ve vizenisin çıkması aşamasında ise siz ve varsa eşiniz için 490 CAD  daha ödeme yapmanız gerekmektedir. Bu aşamada bağımlı çocuklar için ücret ödenmeyecektir.

 27-Başka finansal yükümlülükler var mı? 

Evet, Kanada’ya varmanızdan sonraki altı ay için sizin ve ailenizin yerleşmesini destekleyecek yeterli kaynaklara sahip olmalısınız.

Başvuruda sağlamanız ve ispatlamanız gereken finanssal kaynak ailenizin büyüklüğüne göre belirlenir.

Aile bireylerinin sayısı

Gereken para

( Kanada doları üzerinden)

1

$10.168

2

$12.659

3

$15.563

4

$18.895

5

$21.431

6

$24.170

7 ve daha fazla

$26.910

28-Vize memuruyla mülakata girmem gerekiyor mu?

 Oturum vizesi başvurunuzun tam ve kesin bir sunumu ile mülakata girme şansınız artar. Bu, seçim kriterleri nesnel olduğundan mümkündür.

 29-Kanada’da bir akrabanın olması bir yarar sağlar mı?

 Evet. Kanada vatandaşı ya da oturum vizesine sahip bir yakın akrabanın olması beş puan sağlar. 

30-Oturum vizesi için başvuru dosyamı hazırladıktan sonra dosyamı başka bir Kanada Elçiliğine transfer edebilir miyim?

 Evet, belirli durumlarda, başvurunuz başka bir elçiliğe transfer edilebilir. Kanada hükümetine 100$ CAD transfer ücreti ödenmesi gerekir.

 31-Nitelikli Çalışan kategorisinde oturum vizesi almak için neler gerekmektedir?

 Ulusal İş Sınıflaması matrisine göre İş Niteliği 0 Yönetim İşleri ya da İş Niteliği A ya da B kategorilerinde belirtilen bir ya da birkaç işte en az bir yıl tam zamanlı çalışmış olmanız gerekmektedir. Ayrıca kendinizi Kanada’da ekonomik olarak yerleştirmeniz için

Kanada göç otoriteleri tarafından belirlenen faktörlerden enaz 67 puan almanız gerekmektedir.

 32-Eğer gereken yeterli deneyimim yoksa da Kanada’da oturum vizesine başvurabilirmiyim?

Başvurunuz Kanada Elçiliğine teslim edilmeden önce Kanada’da yapmayı planladığınız işte en az bir yıllık tam zamanlı çalışma deneyiminiz olması tercih nedenidir.

 33-Yeterlilik belgelemesi gerekli mi?

 Kanada’da yapacağınız işe bağlı olarak işinize yeterli olup olmadığınızın belirlenmesi için belgelerinizi değerlendirmeye sokabilirsiniz.

 34-Kanadalı muhtemel bir işverenden iş teklifi gerekli mi?

 Hayır, fakat Kanada’ya varmadan önceki iş bulma çabalarınız vize memuru tarafından değerlendirilecektir. Aslında başvuranların çoğunluğu resmi iş teklifleri almadan oturum vizesi almaktadırlar. Kanada’ya gitmeden önce resmi bir iş teklifi alsanız da almasanız da Kanada iş piyasasıyla ilişki içinde olma çabaları, özellikle Kanada’da yapılacak işe yönelik çabalar, vize memurunu başvurunun değerlendirmesinde etkileyecektir. Bunun nedeni yeni seçim sisteminin temel amacının Kanada piyasasına en büyük katkıyı yapacak ve ekonomik yapılanmaya en uygun olanaklara sahip olan nitelikli çalışanları seçmek olmasıdır. Kanada’ya göç etmeden iş piyasasını araştırmak ve öğrenmek sadece vize memuruna istekli olduğunuzu göstermez aynı zamanda Kanada’ya vardığınızda uygun bir iş bulma şansınızı da artırır.

 35-Kanada’da iş piyasası nasıldır?

 Mesleğinize göre Kanada’da iyi nitelikli işler bulabilirsiniz. Bu özellikle bilgi teknolojisi, uygulamalı teknoloji, bilim, finans ve mühendislik alanlarında geçerlidir.

 36-Kanada Vatandaşı ABD’de iş bulabilme hakkına sahip mi?

 NAFTA koşulları altında belirli iş tanımlarındaki Kanada vatandaşları göçmen olmadan ABD’de çalışma vizesi alabilirler. Bu, yılda bir yenilenen vize ABD Green Card statüsündedir.

 37-Ticari Göçmen programının amacı nedir?

 Kanada yatırımcı ve müteşebbislerin teknik yeteneklerini ve paralarını Kanada ekonomisine yatırmalarını teşvik etmektedir. Amaç, yurtdışından deneyimli iş adamlarının göçlerini hızlandırmak, Kanadalılara iş sahaları açmak ve Kanada’nın ekonomik büyüme ve gelişmesine katkıda bulunmaktır. 

38-Kanada hangi sektörlerde ticari teşebbüsleri desteklemektedir?

 Kanada’nın desteklediği sektörler imalat, bilgi teknolojileri ve iletişim endüstrileri, turizm gelişimi, ihracat, biomedikal ve elektroniktir.

 39-Kanada’ya yatırımcı ya da müteşebbis olarak göç etmenin bir farkı var mıdır?

 Evet, yatırımcı olarak hükümet tarafından belirlenen bir miktarda en az beş yıllık yatırım yapmanız gerekmektedir. İstenilen başka bir koşul yoktur. Müteşebbis yerleşmesinden itibaren üç yıl içinde kendisinin de aktif rol alacağı bir iş kurmalı ya da satın almalıdır.

 40. Göçmenlik başvuru süresini garanti edebilir misiniz?

Hayır. Öncelikle göçmen vizesini vermek sadece ilgili ülkelerin yetkili göçmenlik ofislerine yapılacak resmi müracaatlar ile mümkündür. Başvuru yoğunluğuna, gönderilen dosyanın evraklarının ve bilgilerinin tam olmasına bağlı olarak neticelenme süresi farklılıklar gösterecektir.

 41-. Göçmen olabilmek için tüm aile fertlerimin niteliklerinin uygun olması gerekli mi?

Hayır. Sadece ana başvuranın niteliklerinin uygun olması yeterlidir. Eş veya ciddi bir ilişki içinde oldukları hayat arkadaşları ve varsa çocuklar da aynı haklardan eşit olarak faydalanabilirler.

 42-Göçmenlik müracaatım ne kadar zaman sürecek?

Deneyimlerimize ve önceki başvurularımızın neticelenme sürelerine dayanarak, her kategorinin farklı sürelerde neticeleneceğini bilmenizi isteriz. Kimi kategoride bu 5 ay sürecek iken başka kategorilerde 1,5-2 senelik bir süreyi de bulmaktadır. Alacağınız profesyonel bir yardım doğal olarak başvuru süresini önemli ölçüde kısaltacaktır. Çalışanlara ait kategorilerden göçmenlik müracaatlarımızı yaklaşık 2-3 sene, iş adamlarına ait müracaatlarımızı ise 18 ay ile 24 ay arasında sonuçlandırabilmekteyiz.

Eğer nitelikleriniz göçmen olmaya uygun ise gecikmeden başvurunuzu yapmanızı tavsiye ederiz, aksi takdirde bugünkü göçmenlik yasaları değişmiş veya geçen süreç içerisinde başvuru yoğunluğundan dolayı neticelenme süreleri uzamış olabilir.

Yürürlükteki yasaların, en uygun göçmenlik kriterleri olduğunu da hatırlatmak isteriz.

 43-T.C. vatandaşı olarak Kanada’ya göçmenlik için Ankara’daki Kanada Büyükelçiliği’ne mi başvuru yapılmalı? Türkiye dışında herhangi bir yerden de başvuru yapılabilir mi?

Göçmenlik başvuruları Kanada sınırlarının dışında her ülkenin bağlı olduğu göçmenlik bürolarından yapılır. Türkiye’den yapılacak olan başvurular Ankara’dan yapılmalıdır

44-Kanada’da akrabalarımın olması göçmenlik için bir avantaj mıdır?

Kanada’da birinci dereceden akrabalarınızın olması, (akrabalarınızın oturma izni sahibi veya Kanada vatandaşı olması durumunda) sizin için faydası olup göçmenlik başvurunuzda artı puan almanızı sağlayacaktır.

45-Eşim ve ben aynı anda ayrı başvurularda bulunabilir miyiz?

Aynı anda eşlerden sadece “birisi” başvuruda bulunabilir. Bu durumda yabancı dil avantajı olan ve meslek puanı ve katsayısı yüksek olan kişinin başvuruda bulunması (main applicant) size fayda sağlayacaktır.

46-Başvuru dosyama hangi belgelerin asıllarını koymam gerekir? Belgeler hangi dilde olmalıdır?

Dosyanızda asılları bulunması gereken belgeler: polis sabıka kayıt belgeleriniz, çalıştığınız yerlerden alınmış referans mektupları ve maddi durumuzu gösteren belgelerinizdir (banka mektubu). Diğer belgelerin noter tasdikli kopyasını koymanız yeterli olacaktır. Bu belgelerin asılları görüşme anında talep edilebilir. Bütün belgeler İngilizce veya Fransızca olmalıdır. Türkçe olan belgeler mutlaka noterden onaylı şekilde İngilizce veya Fransızca’ya tercümesi yapılmış olarak gönderilmelidir.

 47-Sabıka kaydımın olması başvurumu olumsuz etkiler mi?

Sabıkanınız ne olduğu önemli. Bu konu hassas bir konu olduğu için en sağlıklı olarak bir göçmenlik avukatına danışmakta fayda olduğunu düşünüyoruz. Fakat bilmelisiniz ki, Kanada Göçmenlik Bürosu’nun en fazla üzerinde durduğu konulardan bir tanesi de sabıka sicilinizin mümkün olduğunca temiz olmasıdır.

48-Sağlık problemimin olması başvurumu nasıl etkiler?

Bu durum sağlık probleminizin ne tür bir problem olduğuna bağlıdır. Kanada göçmenlik dairesi başvuruda bulunan kişinin ve birinci dereceden yakınlarının Kanada’nın sağlık sistemine yük getirecek cinste bir problem ve uzun süre tedavi gerektirecek bir hastalığa sahip olmaları durumunda göçmenlik başvurusunu kabul etmemektedir. Health Canada internet sitesini bu konu ile ilgili olarak inceleyebilirsiniz.

49-Aileden kimleri göçmen olarak beraberimde götürebilme hakkım var?

Göçmenlik başvurusunda bulunuyorsanız ailenizden sadece eşinizi ve çocuklarınızı beraberinizde götürebilirsiniz. Göçmen olarak Kanada’ya yerleştikten sonra ise (en az 1 yıl sonunda) maddi durumunuz elverdiği taktirde anne-babanızı ve 18 yaşından küçük kardeşlerinizi onlara “sponsor” olarak Kanada’ya getirebilme hakkınız vardır.

Bu bilgiler sadece kültür merkezimiz tarafından  genel bir fikir edinmeniz amacıyla verilmiştir ve yasal ya da profesyonel danışmanlık içermemektedir. Göçmen adaylarının, profesyonel danışmanlık almaları tesviye edilmektedir.